Peter Picqueur werd geboren te Zele op 15 april 1975. Zijn muziekstudies startten op jeugdige leeftijd aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Lokeren. Reeds bij zijn humaniorastudies opteerde hij voor kunsthumanoria aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij ook zijn hogere studies vervolmaakte. Hij behaalde aan het Lemmensinstituut diverse eerste prijzen en de meestergraad, met optie dwarsfluit. Hij studeerde er onder meer bij Wim Brabants dwarsfluit en traverso. Een brede kennis aan genres zijn hem niet vreemd, door ondermeer de oude muziek, zang, avant-garde te (be)studeren, bij Dirk Snellings, Erik Van Nevel, Jan Caals en Piet Swerts. Na zijn studies vervolmaakte hij zich verder bij diverse grootmeesters als Jean-Pierre Rampal, Alain Marion, Andras Adorjan, … op masterclasses. Hij behaalde diverse prijzen op nationale en internationale fluit- en kamermuziekconcours. Reeds tijdens zijn studies concerteerde hij veelvuldig in binnen- en buitenland, waaronder Nederland, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, … Als freelance muzikant verzorgde hij concerten met diverse kamermuziekensembles en orkesten, waaronder het vooraanstaande I Fiamminghi, en werkte onder de leiding van wereldvermaarde dirigenten.

Momenteel is hij fluit-solo bij ‘the Belle Epoque Orchestra’. Een orkest met Belgische thuisbasis dat zich specialiseerde in een historisch en esthetisch verantwoorde interpretatie van de muziek uit de Belle Epoque-periode. Ook met zijn eigen kamermuziekensembles concerteert hij regelmatig. Hij concerteerde en maakte opnames met musici als Piet Swerts, Marco Bakker, … en diverse artiesten uit het ‘lichtere’ genre. Geregeld verleent hij als studiomuzikant zijn medewerking aan opnames voor cd, radio en televisie. In dit kader werkt hij regelmatig samen met vriend en componist Fonny De Wulf.

Als arrangeur schreef hij vele bewerkingen en orkestraties van meer en minder bekende muziek voor diverse formaties. In dit kader schreef hij ook de partituren voor het pianoboek met de thema’s van de populaire televisieserie ‘Flikken’.

Als leraar is hij verbonden aan de gemeentelijke muziekschool te Destelbergen en ‘De Muziekzolder’ te Waasmunster. Sinds 1998 is hij tevens verbonden aan ‘de muziekzolder’ als pedagogisch verantwoordelijke en bezorgde deze school door zijn visie een eigen karakter en bloei. Tevens is hij coördinator van het filiaal te Waasmunster van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Lokeren. Regelmatig wordt hij ook als gastdocent en jurylid gevraagd. Recent werd hij gevraagd te Boston, Harvard (VS) om een masterclass (specialisatie klassieke en barokke periode) te verzorgen voor conservatoriumstudenten en professionelen. Ook mensen inleiden in de wondere wereld van muziek door middel van zijn luistercursussen ligt hem nauw aan het hart.

Als dirigent werkt hij reeds enkele jaren onder meer voor Jeugd en Muziek Brussel, waar hij regelmatig het symfonisch orkest leidt.

Zijn roots liggen echter in het harmoniemilieu. Reeds op zeer jonge leeftijd speelde hij dwarsfluit en piccolo bij de Koninklijke Harmonie Ste-Cécilia te Zele, welke ondertussen is uitgegroeid tot een van de beste harmonieorkesten van België. Deze stonden onder de leiding van Gaston Devenijns, Michel Van der Hoven en Dirk De Caluwé. Reeds tijdens zijn studies kwam deze liefde voor de harmoniemuziek terug door studies bij Jan Van der Roost, Jan Hadermann, …. Nu staat hij echter aan de andere zijde van waar hij vroeger zat. Momenteel dirigeert hij de harmonieën van Lokeren en Elversele.